Pensioenproblemen

Pensioenfondsen en mensen die een huis kopen met een hypothecaire lening hebben eigenlijk hetzelfde probleem, maar dan tegengesteld. Pensioenfondsen willen graag hun vermogen langlopend onderbrengen tegen een redelijke rente. Mensen die een huis kopen willen geld lenen over een lange termijn, tegen een redelijke rente.

Beide partijen hebben eigenlijk geen behoefte aan het mechanisme van de zogenaamde vrije markt. Plotselinge rentdalingen brengen de pensioenfondsen in de problemen en plotselinge rentestijgingen brengen huizenbezitters in de problemen.

Bij een relatief vaste rente op hypothecaire leningen, zullen de huizenprijzen relatief stabiel blijven. Ook dat is belangrijk voor huizenbezitters.

Wat nog nodig is is een wettelijk kader, die de stabiliteit in dit gebied kan waarborgen. Wanneer de overheid een vaste rente voor hypothecaire leningen voorschrijft en voorschrijft dat pensioenfondsen een bepaald percentage van hun vermogen in dit soort leningen moet beleggen, dan komt er stabiliteit. Zeker wanneer deze leningen gecombineerd worden met overheidsgaranties die al bestaan.

Conclusie: pensioenfondsen moeten minder beleggen in het bedrijfsleven en meer in de woninghypotheken voor stabiliteit en redelijke opbrengsten.

Jan JC Saal