Varroa bestrijden met turf

In het blad van de BD vereniging is een artikel van mijn  hand verschenen. Het gaat over het bestrijden van de varroamijt met turfisolatie. De resultaten hiermee zijn heel hoopgevend, alhoewel het laatste woord er over nog niet gezegd kan worden. Ik heb onder de bijen een kistje met een laag turf van ongeveer 7 cm geplaatst en bovenop de bijenkast een holle afdekplaat met 1,5cm turf er in. De resultaten in het afgelopen jaar waren zodanig dat ik weinig last van varroa-mijten heb gekend, nadat ik vorig najaar een grote mijten-val heb geconstateerd. Ook een volk dat erg besmet was is de winter goed doorgekomen en heeft dit jaar goed gevlogen.

Een bijzondere waarneming: Ik heb dit jaar geen zwermen gehad.

Door onderstaande link aan te klikken kunt u het artikel lezen.

Ik hoop dat ook anderen gaan experimenteren hiermee, zodat ervaringen kunnen worden uitgewisseld.

 Turfisolatie