Goedkope margarine bij Udea

Het onderstaande bericht is door Udea naar buiten gebracht:

Udea, totaalleverancier in biologische levensmiddelen, doet er alles aan om de concurrentiepositie van de biospecialist te versterken. Dit doet Udea onder ander door biologisch betaalbaar te maken en de prijsafstand tot biologisch in de supermarkt te verkleinen. Nu introduceert Udea margarines onder het merk Healthy Planet met prijzen die ongeëvenaard zijn in de natuurvoedingsspeciaalzaak! Een kuipje halvarine van 500 gram voor slechts € 1,79 voor de consument.

Hoe moet je nu tegen zo’n bericht aankijken?


Aan de ene kant kun je denken dat het een goede zaak is. Ze zijn er kennelijk in geslaagd om het hele proces, tussen producent en consument, zover te stroomlijnen, dat het lukt om 500 gram voor 1,79 in de winkel te zetten. Een goede zaak voor de consument en een goede zaak voor het imago van biologische voeding omdat deze voeding iets minder duur wordt.

Aan de andere kant rijst bij mij onmiddellijk de vraag hoe ze dat voor elkaar gekregen hebben. Is de grondstof goedkoper geworden? Is het verwerkingsproces goedkoper geworden? Is het transport goedkoper geworden? Hebben ze de grondstof bij andere producenten ingekocht? In hoeverre is het nu nog natuur, mens en milieu vriendelijk geproduceerd?

Het kan ook zijn dat de grondstoffen nu in een ander land worden geproduceerd en dat de valuta-koersen daardoor zo uitwerken dat de eindprijs goedkoper is geworden.
Tenslotte kan het ook nog zo zijn dat het product voorheen te duur is verkocht.

Het is ons bekend van de gangbare landbouw, dat de lage prijzen ten koste gaan van dier, mens en milieu. Daar willen we met de biologische landbouw toch niet heen. Aan de andere kant willen we ook niet graag meer betalen dan nodig is, zonder dat we weten waar dat meerdere dan heengaat.
Udea spreekt met dit bericht alleen ons eigenbelang aan. Alleen vanuit het eigenbelang is goedkoper ook beter. Vanuit het algemeen belang zou je graag een heel ander verhaal horen. Dan zou je graag horen op welke wijze de omstandigheden verbeterd zijn waaronder een boer moet werken. Of op welke wijze de productie van margarine uit olie zo gedaan wordt dat mens en milieu daarop vooruit gaan en niet achteruit. Als daar nog verbeteringen te halen zouden zijn, zou je toch graag bereid zijn om iets meer voor die margarine te betalen.
Dan nog de schijn die bedriegt. Stel dat de margarine € 0,50 goedkoper is geworden per pakje van 500 gram. Hoe lang doe je daar eigenlijk mee ls gemiddeld gezin? Stel dat je een pakje per week nodig hebt. Dan bespaart deze prijsverlaging je € 25,- per jaar. Alle kleintjes zijn belangrijk, maar het is geen overweldigend bedrag, op de € 10.000,- die een gemiddeld gezin jaarlijks aan voeding besteedt. Nog belangrijker wordt het dan om te weten op welke manier deze prijsverlaging mogelijk geworden is.
Tenslotte zal Udea er zelf ook minder op verdienen. Een normale winkelmarge is ongeveer 30%. Op een pakje van € 2,20 is dat 66 cent. Op een pakje van € 1,79 is dat 54 cent. Dus eigenlijk zou een pakje van € 2.20 net zo goed € 2,08 kunnen kosten, wanneer de marge niet in procenten maar in centen gerekend zou worden. Dan zou het prijsverschil ook al weer een stuk minder zijn. Ik wordt steeds nieuwsgieriger op welke wijze de prijsverlaging tot stand gekomen is.