Reacties op de actualiteiten

Nogmaals basisinkomen, reactie op Frank Kalshoven Volkskrant

Beste Frank,

Meestal kan ik een  aardig eind meekomen met de argumenten die je gebruikt om een bepaald standpunt in te nemen. In dit geval helaas niet.

Wanneer je het basisinkomen versimpeld tot gratis geld voor iedereen, raak ik je eigenlijk al een beetje kwijt.
Het gaat niet om gratis geld voor iedereen, maar om een basisinkomen voor iedereen.

Lees verder Nogmaals basisinkomen, reactie op Frank Kalshoven Volkskrant

Armoede en geld

Armoede ontstaat mede doordat het geld niet goed begrepen wordt

Armoede lijkt een fenomeen te zijn van alle tijden. Toch is dat niet helemaal waar. In kleine gemeenschappen, waar het geld nauwelijks toegang heeft, worden vaak alle mensen in de gemeenschap opgenomen. Ieder doet dan wat in zijn of haar vermogen ligt en alles wordt gezamenlijk gedeeld. Afwezigheid van armoede ka echter ook betekenen de aanwezigheid van slavernij. Dat is natuurlijk geen echte oplossing.

Lees verder Armoede en geld

Goedkope margarine bij Udea

Het onderstaande bericht is door Udea naar buiten gebracht:

Udea, totaalleverancier in biologische levensmiddelen, doet er alles aan om de concurrentiepositie van de biospecialist te versterken. Dit doet Udea onder ander door biologisch betaalbaar te maken en de prijsafstand tot biologisch in de supermarkt te verkleinen. Nu introduceert Udea margarines onder het merk Healthy Planet met prijzen die ongeëvenaard zijn in de natuurvoedingsspeciaalzaak! Een kuipje halvarine van 500 gram voor slechts € 1,79 voor de consument.

Hoe moet je nu tegen zo’n bericht aankijken?

Lees verder Goedkope margarine bij Udea

Vaste rente hypothecaire leningen

Inleiding
Vandaag, 31 december 2010 staat in de volkskrant dat de centrale bank in Zweden het rentebeleid wil aanpassen aan de huizenprijzen en niet meer uitsluitend aan de ontwikkeling van de inflatie.

Dat is een eerste stap naar het idee dat een overheid stabiliteit gaat brengen in de fluctuaties in prijzen en rentestanden. Wanneer we deze zaken uitsluitend aan de economische krachten overlaten, ontstaan er chaos en wantoestanden. Dat laatste is in ieder geval recent bewezen in de kredietcrisis. Nu rijst de vraag of deze maatregel in Zweden zal helpen?

Ik denk dat het wel iets zal helpen, maar te weinig om een volgende crisis te voorkomen. Voor een echt geschikte maatregel is meer inzicht in de economie noodzakelijk.

Lees verder Vaste rente hypothecaire leningen

Pensioenproblemen

Pensioenfondsen en mensen die een huis kopen met een hypothecaire lening hebben eigenlijk hetzelfde probleem, maar dan tegengesteld. Pensioenfondsen willen graag hun vermogen langlopend onderbrengen tegen een redelijke rente. Mensen die een huis kopen willen geld lenen over een lange termijn, tegen een redelijke rente.

Lees verder Pensioenproblemen